Bucureşti0720.026.19709:00-18:00
raztudorache@yahoo.com
Caută
Logopedie
Logopedie-psihopedagogie

Cabinet de logopedie
si corectarea tulburarilor educational-scolare

  • Home
  • Servicii psihopedagogice
  • Servicii logopedice
  • Terapeuţi
  • Contact
  • Pentru părinţi
Menu back  
Facebook
02/06/20152 Commentspovestea lui...By Admin

Matei a venit la cabinetul nostru de logopedie impreuna cu parintii sai, la varsta de 3 ani si 5 luni, datorita faptului ca nu putea comunica verbal foarte clar, el folosind si limba romana si limba germana.

Dupa o anamneza amanuntita, s-a stabilit diagnosticul logopedic de intarziere in dezvoltarea limbajului consecutiva bilingvismului si s-a realizat un plan individual de interventie in vederea corectarii si dezvoltarii vorbirii, cuprinzand obiective specifice tulburarii copilului.

Matei a fost expus la doua sisteme lingvistice (limba romana si limba germana) inca de la nastere, tatal sau fiind de origine germana. Parintii i se adresau doar in limba germana, insa copilul frecventa gradinita in limba romana.

Datorita interferentelor intre cele doua limbi, dezvoltarea limbajului si a vorbirii a suferit un blocaj, astfel copilul nu reusea sa se exprime fluent in nici unul dintre cele doua sisteme lingvistice. Vorbea in limba romana folosind si cuvinte in limba germana si invers.

Terapia logopedica a durat 6 luni, cu o frecventa de 2 ori/saptamana, in care s-au dezvoltat si consolidat abilitatile lingvistice specifice limbii romane. S-a oprit folosirea limbii germane in familie, folosindu-se doar ocazional si in cadrul gradinitei 1-2 ore/saptamana. Astfel, crescand frecventa folosirii limbii romane si prin efectuarea unor exercitii specifice de dezvoltare a limbajului si vorbirii, copilul a ajuns sa se exprime fluent in limba romana, conform varstei sale cronologice.

Datorita bilingvismului si a dificultatilor de exprimare, copilul prezenta un grad mare de anxietate: era timid, nu colabora la gradinita, nu se juca cu copiii, plangea la separarea de parinti, insa acum s-a integrat in colectivul de copii si anxietatea s-a redus considerabil.

Matei comunica foarte bine cu cei din jur si a reinceput sa invete limba germana.

Share this
FacebookTwitter
About the author

Admin

Related posts
Cele mai frecvente situatii in care trebuie sa cereti opinia profesionala a unui logoped
14/07/2015
2 Comments
  1. Reply
    08/06/2015 at 13:41
    Razvan

    De la ce varsta se recomanda inceperea invatarii unei limbi straine?

    • Reply
      08/06/2015 at 13:53
      Razvan

      Se recomanda inceperea invatarii intensive(intensiv=zilnic, cel putin1- 2 ore) a unei limbi straine in conditiile in care primul sistem lingvistic( limba materna) este dezvoltat si consolidat. Astfel, activitatile de comuncare orala dupa 5-6 ani, iar cele care includ scris-citit dupa 9-10 ani.

Leave Comment

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

none